Kohti Metsämaailmaa

Metsähankkeiden satoa (päivitetty 12/2023)

HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

Täällä voit tutustua Ähtärin Zoo Resort oy:n metsähankkeissa toteutettuihin materiaaleihin. Materiaalit ovat vapaasti kaikkien käytössä sellaisenaan, tai niitä voi muokata omaan toimintaan sopivaksi. Olemme myös kasanneet loppuun muualta löytämiämme hyödyllisiä materiaaleja ja työkaluja.

 

Hankkeille yhteiset materiaalit

Metsäretken turvallisuusasiakirja

Jokaisen luonto-ohjelmapalveluita tuottavan toimijan tulee sisäistää turvallisuusasiat ja tarvittaessa laatia toiminnalleen kuluttajaturvallisuuslain mukainen turvallisuusasiakirja. Lisätietoa löytyy mm. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesilta. Olemme laatineet esimerkkejä siitä, millaisia kohtia turvallisuusasiakirjassa olisi hyvä ottaa huomioon. Laatimaamme esimerkkiä ei sellaisenaan voi käyttää, mutta siitä saattaa olla apua turvallisuusasiakirjan laatimisessa.

Lataa tästä (pdf)

 

Metsiemme salaisuuksia 2022–2023

Hankkeen loppujulkaisu

Verkkojulkaisu (puhelimille, tableteille ym.)

Painotuote (pdf)

Kuntavisa

Osaatko yhdistää metsäaiheen oikeaan kuntaan? Kokeile täällä (pdf).

Metsätuotevisa

Metsät ovat tärkein uusiutuva luonnonvaramme. Metsätuotevisaa testattiin yhdessä aktiivisten osallistujien kanssa Soinin metsäretken yhteydessä 27.4.2023 – kiitos vielä aktiivisille talkoolaisille! Yhdistä metsästä saatavat tuotteet, vanhat ja uudet! (pdf)

Historiallinen kartta

Hankeretkiä varten tehdyn historiallisen kartan löydät täältä (pdf).

Lintukallion retkivideo

Videolta pääset kurkistamaan, mitä huhtikuisella metsäretkellä 2023 juteltiin ja nähtiin. Lintukallio on osa Iivarin ulkoilureittiä, ja reitin P-paikka löytyy Lintukalliontien varresta, n. 400 m Lehtimäentien suunnasta, Alavuden kaupungin Töysän kylän keskustasta tullessa. Huom. tähtitorni on Suomenselän Pegasus ry:n, ja auki vain kun yhdistys ilmoittaa tilaisuuksista.

Videon löydät täältä.

 

Kohti metsämaailmaa 2020–2021

Hankkeen loppujulkaisu

Lue tästä (pdf)

Opastuskäsikirjoitus talousmetsään

Suuri osa Suomen metsistä on talousmetsää. Mitä kertoisit metsistä sellaiselle, joka ei juurikaan tunne metsäalaa? Talousmetsään suuntautuvia opastuksia varten on laadittu avuksi talousmetsäopastuksen käsikirjoitus, jota voi vapaasti soveltaa.

Lataa tästä (pdf)

Metsänvartijakoulun draamakierros

Esimerkkinä on laadittu metsänvartijakoulun draamakierros, joka on ankkuroitu Tuomarniemen metsämuseoon, mutta ideaa, juonta ja henkilöhahmoja voi vapaasti muuttaa ja soveltaa vaikka kotiseutumuseoiden metsäesineistön esittelyyn, jolloin teemaksi voi harkita metsien merkitystä osana seudun pientilallisten toimeentuloa eri aikakausina. Jatkosuunnittelussa on hyvä tutustua Aikamatka- ja draamaopastus- menetelmiin.

Lataa tästä (pdf)

Luontopolkurasteja metsäpeuran jalanjäljissä

Opettele tuntemaan yleisimpiä kasveja, ja opettele yhdistämään ne tiettyyn eläimeen! Esimerkkinä on laadittu metsäpeuran herkut- luontopolkurastit. Aloita kuitenkin kertaamalla, millainen eläin on metsäpeura, ja sen jälkeen voi tehdä sopivaan maastoon rastipolun, joka havainnollistaa, mitä metsäpeura syö. Metsäpeura käyttää ravinnokseen toista sataa Suomen luonnon kasvia, mutta tietyt niistä ovat maistuvuudeltaan ylitse muiden.

Lataa tästä (pdf)

Taloudellisia esimerkkilaskelmia

Hankkeessa luotiin taloudellisia esimerkkilaskelmia siten, että niistä voisi olla apua mahdollisen laajalle joukolle Luonto- ja metsämaailma -henkisiä toimijoita. Laskelmien laatimisessa asiantuntijana on toiminut Kristian Sievers Haaga-Heliasta. Esimerkkilaskelmat löydät hankkeen loppujulkaisusta, sivulta 21 alkaen.

Lataa tästä (pdf)

 

Muualta kerättyjä hyviä työkaluja

Sopimusmalleja maanomistajien / metsänomistajien kanssa

Metsien hyvinvointivaikutuksia esiin esimerkiksi näillä?

Banneri.jpg

Metsätietoa ulkoilijoille -hanke toteutetaan vuosina 2024–2025.


maaseutu2020EU lippu ja tunnuslauseleader logo 1kuudestaan logoMetsämiesten säätiö

Matkalla kohti metsämaailmaa -hanke toteutettiin vuosina 2020–2021. Hanke liittyi Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaan 2014–2020, ja sille saatiin Leader-rahoitusta Kuudestaan ry:n kautta. Julkinen tuki (EU:n valtion ja Kuudestaan ry:n osuudet) oli 80%, josta EU:n osuus 23 520€. Osa yksityisestä rahoituksesta toteutui talkootyön muodossa.

Yksityiseen rahoitukseen osallistui myös Metsämiesten Säätiö. Lahjoitukset ja säätiöfuusiot ovat tärkeä osa Säätiön yleishyödyllisen toiminnan vaikuttavuutta. Lisätietoa www.mmsaatio.fi


Metsiemme salaisuuksia -hanke toteutettiin vuosina 2022–2023. Hanke liittyi Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaan 2014–2020 (siirtymäkausi 2021–2022), ja sille saatiin Leader-rahoitusta Kuudestaan ry:n kautta. Julkinen tuki (EU:n valtion ja Kuudestaan ry:n osuudet) oli 80%, josta EU:n osuus 23 520€. Osa yksityisestä rahoituksesta toteutui talkootyön muodossa. Yksityiseen rahoitukseen osallistui myös paikallisia yrityksiä.

Lue sivuston saavutettavuusseloste